Computer kopen

U wil een computer kopen? Dit is waar je best op let!

Wil ik een desktop of een laptop computer kopen?

Als je de gedachte: “Ik wil een computer kopen” hebt, is het eerst en vooral belangrijk een keuze te maken tussen een desk- of laptop. Er bestaat niet zoiets als een laptop is beter dan een desktop of omgekeerd. Dit is van persoon tot persoon afhankelijk. Wel kunnen er een aantal “algemene regels” beschreven worden in welke gevallen je best een desk- of laptop computer kopen kunt. Om u bij te staan bij uw keuze worden hieronder de grootste voor- en nadelen van laptop t.o.v. desktop beschreven.

Voordelen laptop t.o.v. desktop:

 • Draagbaarheid

Als belangrijkste reden waarom de meeste mensen een laptop computer kopen is dat ze het overal mee kunnen nemen. Voornamelijk mensen die een mobiele “bureaujob” hebben, hebben vlug hun keuze gemaakt als ze een nieuwe computer willen kopen. Hierbij is het grote voordeel dat een laptop enkele uren kan werken op de batterij, zodat drukke zakenmensen verder kunnen werken wanneer ze de trein, tram, bus, vliegtuig,… nemen.

 • Compactheid.

Een laptop is veel compacter dan een desktop. Vooral wanneer je krap bent in bureauruimte kan de grootte van uw computer van groot belang zijn.

 • GPS

Er bestaan GPS modules die je kan kopen en aansluiten op je laptop. Op die manier heb je een GPS-systeem dat veel duidelijker is dan de gewone GPS-toestellen op de markt.

Nadelen laptop t.o.v. desktop:

 • Kostprijs

Doordat de compactheid van een laptop groter is dan een desktop dient alles kleiner gemaakt te worden… en compactheid heeft zijn prijs. Dus kort kunnen we stellen: wie een laptop computer kopen wil, betaalt meer voor dezelfde prestaties dan wie desktop computer kopen wil.

 • Upgraden

Upgraden van een laptop is zeer moeilijk. Wanneer je van plan bent uw computer up te graden, koop dan een desktop. Het is meestal moeilijk tot onmogelijk om zelfs maar RAM-geheugen en harde schijven bij te plaatsen in uw laptop zonder dat je het toestel dient op te sturen naar de fabrikant. Wanneer je toch beslist om uw laptop up te graden ben je veelal beperkt in de keuze van materiaal en componenten omdat de meeste laptops vereisen dat componenten gebruikt worden van dezelfde fabrikant.

 • Comfort

Het grote voordeel van een laptop (de draagbaarheid) heeft ook als belangrijkste nadeel dat het comfort er onder lijdt. Wanneer je met uw laptop op stap bent heb je niet de mogelijkheid om naar een film te kijken met 5.1 surround sound… Ook heb je het moeilijker wanneer je voor bepaalde taken of games een muis nodig hebt… hoewel een muis nu niet het grote probleem is bij draagbaarheid, draagt het wel bij tot vermindering van de draagbaarheid wanneer je het wel moet meenemen.

 • Schadegevoeligheid.

Een tweede nadeel aan de draagbaarheid van de laptop is dat uw toestel regelmatig blootgesteld wordt aan schokken en bewegingen. Dit is de grootste reden waarom de harde schijf van een laptop over het algemeen veel minder lang mee gaat dan die van een gewone desktop computer. Zorg dus zeker altijd voor voldoende backups.

 • Beveiliging.

Een derde nadeel aan de draagbaarheid van een laptop is dat er een groter risico aan verbonden is dat hij gestolen wordt. Zorg er zeker bij uw laptop altijd voor dat uw gegevens beveiligd zijn.

Is de keuze gemaakt? Dan beschrijven we nu verder de beide gevallen.

Ik wil een desktop computer kopen.

Belangrijk bij uw keuze van welk type desktop computer kopen, is om voor ogen te houden waarvoor u hem wilt gebruiken. Dit geldt zowel voor desk-als laptop computers. Wilt u vooral wat e-mails versturen, surfen en foto’s bekijken, dan heeft u veel minder uitgebreide hardware nodig dan indien u foto’s en films wilt bewerken of 3D-games spelen. Zo bespaart u zich onnodige uitgaven. Bovendien is het later nog mogelijk om uitbreidingen te doen.

Om ons een beter beeld te geven van welk type computergebruiker u bent, werd een checklist opgesteld. Deze is op onderstaande linken zowel in word- als PDF-formaat te downloaden. Tijdens een eerste contact kunnen we dit overlopen en echt op zoek gaan naar wat voor u de beste desktop computer aankoop zou zijn.

Bij de plannen van een desktop computer kopen let u best op volgende componenten:

1. Behuizing

Case - Computer kopenIets waar niet altijd voldoende rekening mee gehouden wordt, is de kwaliteit van de computerkast. Een luidruchtige pc kan erg storend zijn in de woonkamer. Dit kan tegengegaan worden met een geluidsdempende kast en een stillere voeding, ook de ventilatie speelt een rol.

2. Moederbord

Moederbord - Computer kopenEen moederbord in een computer is een printplaat met elektronica waarop andere printplaten kunnen worden gemonteerd. Anno 2014 treft men op een moederbord vaak een complete pc aan, inclusief geluids- en netwerkkaart, en in een aantal gevallen ook de videokaart.

3. Processor

Intel processor - Computer kopenDe processor is het hart van uw computer. Hier gebeuren alle bewerkingen. Er zijn twee processorfabrikanten: AMD en Intel.

4. Werkgeheugen (RAM)

Ram geheugen - Computer kopenNaast de processor is het ramgeheugen zeer belangrijk voor de vlotte werking van een pc.

5. Harde schijf (HDD)

Harde schijf - Computer kopenOp de harde schijf bewaart u al uw programma’s en gegevens. De capaciteit wordt uitgedrukt in gigabytes. Aan te raden voor modale gebruikers is een harde schijf met een capaciteit van 320 tot 500 gigabyte. Wie veel games speelt, video’s bewerkt of films download gaat best niet voor minder dan 1 terabyte.

6. SSD drive (solid state drive)

Solid State Drive - computer kopenLangzaamaan verdwijnen de traditionele harde schijven uit de markt en maken ze plaats voor de solid state drive. SSD’s gaan over het algemeen veel langer mee dan een traditionele harde schijf. Dit voornamelijk omdat er geen bewegende delen (draaiende schijf) in zitten.

7. Optische drive

Optische drive - computer kopenDe meeste computers zijn standaard nog steeds uitgerust met een cd/dvd-schrijver. Indien u uw pc ook in verbinding stelt met uw televisie is voor filmliefhebbers een extra Blu-rayspeler zeker meegenomen.

8. Grafische chip/Beeldkaart

Videokaart - Computer kopenHeel wat computers hebben een grafische chip op het moederbord. Deze chipset is voor de meest voorkomende toepassingen (surfen, videofilmpjes of foto’s bekijken) voldoende.Voor intensievere multimediatoepassingen, games, Blu-rayfilms, videobewerking,… is een echte grafische kaart echt wel noodzakelijk.

Afhankelijk van uw eisen en de mogelijkheden vindt u modellen van 25 tot vele honderden euro’s.

9. Aanvullende componenten.

Uiteraard kan uw computer nog aangevuld worden met aanvullende compontenten, dit kunnen onder andere zijn: geluidskaart, geheugenkaartlezer,… alles kan zelfs gekoeld worden met liquid-koeling voor een extreme koeling.

Ik wil een laptop computer kopen.

Om ons een beter beeld te geven van welk type computergebruiker u bent, werd evenals bij het bovenstaande punt “ik wil een desktop computer kopen”, een checklist voor het punt “ik wil een laptop computer kopen”. Deze is op onderstaande linken zowel in word- als PDF-formaat te downloaden. Tijdens een eerste contact kunnen we dit overlopen en echt op zoek gaan naar wat voor u de beste laptop computer aankoop zou zijn.

Evenals bij een laptop computer kopen kan er gesteld worden dat u best let op de elementen die beschreven zijn als voor een desktop computer kopen.

Verder kunnen we dit lijstje nog iets uitbreiden met volgende denkpunten:

 • In functie van de draagbaarheid is het raadzaam u af te vragen: Hoeveel dient mijn laptop te wegen? Uiteraard geldt: hoe lichter, hoe kleiner hij is. Een laptop kan gaan van net geen kg tot een 3-tal kg. Wel is het aangewezen niet veel zwaarder te gaan dan 2 kg wat de draagbaarheid ten goede komt.
 • Welke grootte van beeldscherm wens ik? De schermgroottes van laptops variëren van ongeveer 11″ (27,94 cm) tot 17″(43,18 cm) beeldschermdiagonaal. Let hierbij wel: Hoe groter hoe zwaarder, hoe minder draagbaar.
 • Tegenwoordig kunnen laptops ook uitgerust zijn met een touchscreen, er bestaan zelfs al modellen waarvan het scherm verwijderbaar is van het toetsenblok, waardoor u uw laptop zonder probleem kan ombouwen tot een tablet.

Wanneer u met de gedachteik wil een computer kopen” speelt, hopen wij dat het met deze pagina iets duidelijker geworden is waarop u best dient te letten bij het kopen van een nieuwe computer. Aarzel vooral niet om vrijblijvend contact op te nemen met tppc:// wanneer u verdere informatie wenst over een computer kopen.