In dit artikel ga ik dieper in over het wat en hoe rond het back-uppen van uw gegevens.

Eerst en vooral beschrijf ik het allerbelangrijkste principe van de back-up:

  • Al uw belangrijke gegevens zouden op zijn minst op 2 plaatsen tegelijk opgeslagen moeten zijn.

U kunt dus niet spreken van een back-up wanneer u het originele bestand verwijdert.

Dit zal misschien logisch klinken, maar u zou er versteld van staan hoeveel keer ik reeds benaderd geweest ben door mensen die in paniek zijn nadat hun “back-up schijf” het begeven heeft. Of nog erger, hun harde schijf in hun computer waar alle data op staat.

Laat ik hierover ook meteen duidelijk zijn: Vroeg of laat crasht iedere harde schijf, u weet nooit wanneer en/of hoe het zal gebeuren, maar u mag er 100% zeker van zijn dat het zal gebeuren. Er bestaan trouwens ook verschillende soorten crashen van harde schijven, en er zijn ruim voldoende tekens die aantonen dat het aan het gebeuren is, dit heb ik reeds besproken in een ander artikel dat u hier (enkele tekens van een crashende harde schijf) kan vinden.

Het principe van het nemen van een back-up is eenvoudig: U neemt het originele bestand op uw computer en u kopieert het op een externe drager. Hierbij is het belangrijk dat u uw gegevens kopieert en niet gewoon verplaatst.

Een extern medium kan verschillende zaken zijn, bijvoorbeeld: Een USB-stick, een CD-ROM, een DVD, een externe harde schijf, …

Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens (momenteel meestal uitgedrukt in GB of TB) dient u het correcte medium te voorzien, meestal wordt momenteel vlug overgegaan tot het back-uppen op een externe harde schijf. Dit medium is het voordeligst qua prijs-opslaghoeveelheid.

Eveneens bestaan er ook online back-up mogelijkheden waarbij u ruimte kunt huren op externe servers waarbij uw gegevens via internet geback-upt worden.

Er bestaan talloze programma’s die het back-uppen “makkelijker” maken, maar voor de gewone particuliere gebruiker is dit absoluut niet nodig. Een back-up nemen kan heel eenvoudig gebeuren door de map waarin uw foto’s, bestanden, films, … staan op zijn geheel te kopiëren op de tweede drager.

De kostprijs voor een back-up medium weegt meestal totaal niet op tot de “emotionele” waarde die veel mensen aan hun bestanden hechten (denk maar aan foto’s of familiefilmpjes,…). Een externe harde schijf van 500 GB heeft u al vlug voor nog geen 60 euro. Om een vergelijking te geven kunnen er op zo’n harde schijf 180 000 foto’s van gemiddeld 10 megapixels. Of 120 000 liedjes van gemiddeld 3 minuten in MP3-formaat.

Op de vraag of dit wel nodig is kan ik kort zijn: Stel dat uw computer waarop u dagelijks werkt het plots begeeft, zou u dan panikeren dat u al uw foto’s, films, tekstbestanden, of andere gegevens kwijt bent? Indien hierop het antwoord ‘ja’ is, dan raad ik u aan toch zo vlug mogelijk een back-up te nemen van uw gegevens.