fbpx

Computer kopen?

Dit is waar u best op let:

Desktop vs laptop?

Als u een computer wil kopen, is het belangrijk een keuze te maken tussen een desk- of laptop. Geloof niet in nonsens als “een laptop is beter dan een desktop” of omgekeerd. Dit is afhankelijk van persoon tot persoon. Wel kunnen we een aantal “algemene regels” beschrijven in welke gevallen mensen best een desktop of laptop computer kopen. Om u bij te staan bij uw keuze worden hieronder de grootste voor- en nadelen van laptop t.o.v. desktop beschreven.

 • Draagbaarheid

De belangrijkste reden om voor een laptop computer te kiezen, is dat u het overal kan meenemen. Voornamelijk mensen die een mobiele “bureaujob” hebben, hebben vlug hun keuze gemaakt als ze een nieuwe computer willen kopen. Hierbij is het grote voordeel dat een laptop enkele uren kan werken op de batterij, zodat men verder kan werken op de trein, tram, bus, vliegtuig,…

 • Compactheid

Een laptop is veel compacter dan een desktop. Vooral wanneer u weinig plaats hebt, kan de grootte van uw computer van groot belang zijn.

 • GPS

Er bestaan GPS modules die u kan aansluiten op de laptop. Op die manier hebt u een GPS-systeem dat veel duidelijker is dan de gewone GPS-toestellen op de markt.

 • Kostprijs

Doordat de compactheid van een laptop groter is dan een desktop dient alles kleiner gemaakt te worden… en compactheid heeft zijn prijs. Dus kort kunnen we stellen: wie een laptop computer kopen wil, betaalt meer voor dezelfde prestaties dan wie desktop computer kopen wil.

 • Upgraden

Upgraden van een laptop is zeer moeilijk. Wanneer u van plan bent uw computer up te graden, koop dan een desktop. Het is meestal moeilijk tot onmogelijk om zelfs maar RAM-geheugen en harde schijven bij te plaatsen in uw laptop zonder dat u het toestel dient op te sturen naar de fabrikant. Wanneer u toch beslist om uw laptop up te graden bent u veelal beperkt in de keuze van materiaal en componenten omdat de meeste laptops vereisen dat componenten gebruikt worden van dezelfde fabrikant.

 • Comfort

Het grote voordeel van een laptop (de draagbaarheid) heeft ook als belangrijkste nadeel dat het comfort er onder lijdt. Wanneer u met uw laptop op stap bent hebt u niet de mogelijkheid om naar een film te kijken met 5.1 surround sound… Ook is het moeilijker wanneer men voor bepaalde taken of games een muis nodig heeft… hoewel een muis nu niet het grote probleem is bij draagbaarheid, draagt het wel bij tot vermindering van de draagbaarheid wanneer u het wel moet meenemen.

 • Schadegevoeligheid

Een ander nadeel aan de draagbaarheid van de laptop is dat uw toestel regelmatig blootgesteld wordt aan schokken en bewegingen. Dit is de grootste reden waarom de harde schijf van een laptop over het algemeen veel minder lang mee gaat dan die van een gewone desktop computer. Zorg dus zeker altijd voor voldoende backups.

 • Beveiliging

Een derde nadeel aan de draagbaarheid van een laptop is dat er een groter risico aan verbonden is dat hij gestolen wordt. Zorg er zeker voor dat bij uw laptop de gegevens altijd beveiligd zijn.

Ik wil een desktop computer kopen

tppc computer herstellen

Bij de keuze van een nieuwe desktop computer is het belangrijk na te denken waarvoor u hem wilt gebruiken. Dit geldt zowel voor desk- als laptop computers. Wilt u vooral wat e-mails versturen, surfen en foto’s bekijken? Dan heeft u veel minder uitgebreide hardware nodig dan als u wilt foto’s en films bewerken of 3D-games spelen. Zo bespaart u zich onnodige uitgaven. Bovendien is het later nog mogelijk om uitbreidingen te doen.

Om ons een beter beeld te geven van welk type computergebruiker u bent, stelden we een formulier op. Deze kunt u hier invullen.

Als u een op maat gemaakte desktop wil, is het belangrijk om meer te weten over volgende onderdelen:

Iets waar niet altijd voldoende rekening mee gehouden wordt, is de kwaliteit van de computerkast. Een luidruchtige pc kan erg storend zijn in de woonkamer. Dit kan tegengegaan worden met een geluidsdempende kast en een stillere voeding, ook de ventilatie speelt een rol.

Een moederbord in een computer is een printplaat met elektronica waarop andere printplaten kunnen worden gemonteerd. Heden ten dage treft men op een moederbord vaak een complete pc aan, inclusief geluids- en netwerkkaart, en in een aantal gevallen ook de videokaart.

De processor is het hart van uw computer. Hier gebeuren alle bewerkingen. Er zijn twee processorfabrikanten: AMD en Intel.

Naast de processor is het ramgeheugen zeer belangrijk voor de vlotte werking van een pc.

Op de harde schijf bewaart u al uw programma’s en gegevens. De capaciteit wordt uitgedrukt in gigabytes. Aan te raden voor modale gebruikers is een harde schijf met een capaciteit van 320 tot 500 gigabyte. Wie veel games speelt, video’s bewerkt of films download gaat best niet voor minder dan 1 terabyte.

Langzaamaan verdwijnen de traditionele harde schijven uit de markt en maken ze plaats voor de solid state drive. SSD’s gaan over het algemeen veel langer mee dan een traditionele harde schijf. Dit voornamelijk omdat er geen bewegende delen (draaiende schijf) in zitten.

De meeste computers zijn standaard nog steeds uitgerust met een cd/dvd-schrijver. Indien u uw pc ook in verbinding stelt met uw televisie is voor filmliefhebbers een extra Blu-rayspeler zeker meegenomen.

Heel wat computers hebben een grafische chip op het moederbord. Deze chipset is voor de meest voorkomende toepassingen (surfen, videofilmpjes of foto’s bekijken) voldoende.Voor intensievere multimediatoepassingen, games, Blu-rayfilms, videobewerking,… is een echte grafische kaart echt wel noodzakelijk.

Afhankelijk van uw eisen en de mogelijkheden vindt u modellen van twintig tot vele honderden euro’s.

Uiteraard kan uw computer nog aangevuld worden met aanvullende componenten, dit kunnen onder andere zijn: geluidskaart, geheugenkaartlezer,… alles kan zelfs gekoeld worden met liquid-koeling voor een extreme koeling.

Ik wil een laptop computer kopen

Om ons een beter beeld te geven van welk type computergebruiker u bent, stelden we een formulier op. Deze kunt u hier invullen.

Evenals bij een laptop computer kopen kan er gesteld worden dat u best let op de elementen die beschreven zijn als voor een desktop computer kopen.

Verder kunnen we dit lijstje nog iets uitbreiden met volgende denkpunten:

 • In functie van de draagbaarheid zijn volgende punten belangrijk: Hoeveel dient mijn laptop te wegen? Uiteraard geldt: hoe lichter, hoe kleiner hij is. Een laptop kan gaan van net geen kg tot een 3-tal kg. Wel is het aangewezen niet veel zwaarder te gaan dan 2 kg wat de draagbaarheid ten goede komt.
 • Welke grootte van beeldscherm wens ik? De schermgroottes van laptops variëren van ongeveer 11 inch (27,94 cm) tot 17 inch (43,18 cm) beeldschermdiagonaal. Let hierbij wel: hoe groter, hoe zwaarder, hoe minder draagbaar.
computer kopen izegem
 • Tegenwoordig kunnen laptops ook uitgerust worden met een touchscreen, er bestaan zelfs al modellen waarvan het scherm verwijderbaar is van het toetsenblok, waardoor u uw laptop zonder probleem kan ombouwen tot een tablet.

Wanneer u met de gedachte “ik wil een computer kopen” speelt, hopen wij dat het met deze pagina iets duidelijker geworden is waarop u best dient te letten bij het kopen van een nieuwe computer. Aarzel vooral niet om vrijblijvend contact op te nemen wanneer u verdere informatie wenst over een computer kopen.