fbpx

Cryptocurrency Mining

TPPC helpt u op weg naar de beste returns.

Wat is cryptocoin mining?

Cryptocurrency mining. We horen het steeds meer. En het is een wapenwedloop die vroege vogels beloont. U hoorde wellicht al over de Bitcoin. Dat is de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency die begin 2009 openbaar gemaakt werd. Soortgelijke digitale valuta’s hebben sindsdien de weg gevonden naar de wereldmarkt.

Vandaag is er een enorme digitale goudkoorts aan de gang. Door slechts een paar honderd euro in apparatuur te investeren, en daarmee te “minen”, kunt u al zelf uw inkomsten genereren. Litecoins, Dogecoins, and Feathercoins zijn drie cryptocurrencies die gebaseerd zijn op scripts, wat voor beginners dan ook het gemakkelijkst aan te nemen is en een degelijke return heeft.

Andere vormen van cryptocurrencies die momenteel aan hun opmars bezig zijn, zijn onder andere Etherium, Ripple, IOTA, NEM,… zo zijn er ondertussen meer dan duizend cryptocoins op de markt. Een volledige en recente lijst vindt u op Coinmarketcap.

mining rig blockchain

Hoe werkt cryptocurrency mining?

Bitcoins worden vaak vergeleken met goud. Net als goud dient een Bitcoin gemined (vrij vertaald: gedolven) te worden. En net als goud is het aantal Bitcoins beperkt. Ze worden elke dag schaarser. Men denkt in 2033 het maximaal aantal Bitcoins van 21 miljoen te bereiken.

Bitcoins ontstaan uit zogenaamde blocks  of blockchains. Dat zijn letterlijk blokken van data. Een block bevat een deel of alle transacties die het Bitcoinnetwerk ondersteunen. Daarnaast bevat het een referentie naar het vorige block en een ingewikkelde wiskundige puzzel. De puzzel kan opgelost worden door te minen met een grafische kaart, FPGA of ASIC. Een block kent trouwens meerdere oplossingen. Wie het eerste de oplossing van het block vindt, krijgt een beloning. Tegenwoordig zijn dat 12 bitcoins. Voor elke 210.000 blocks halveert de beloning. Op deze website staat een countdown tot de volgende halvering. Meer nuttige info over de bitcoin, vindt u hier.

De Bitcoin-sequentie die gevonden moet worden is zo complex dat het individueel haast onmogelijk geworden is. Door in groepen (of “pools”) te delven is de kans tot succes stukken groter. Extreem veel rekenkracht (en dus ook stroom) is nodig om de sleutel te vinden.

Gemiddeld wordt elke tien minuten een block gevonden. Per jaar zijn dat ongeveer 210 duizend blocks. De snelheid waarmee de blocks gevonden wordt, hangt af van de snelheid (hash) van het netwerk en de difficulty (moeilijkheidsgraad). Bij block #6,929,999 houdt het minen op. Dan wordt de laatste Bitcoin gedolven. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid pas in 2140 gebeuren.

Dit principe wordt dus toegepast op de meeste andere altcoins (ander woord voor cryptocoins) met een vooraf bepaalde maximale hoeveelheid.

Is het het waard om cryptocoins te minen?

Een kleine hobbyist kan door cryptocurrency mining al een inkomen van 30 à 60 euro per maand verzamelen. Als je echter vroeg bij de lancering van een nieuwe coin bent waar je op kan minen, kan dit zelfs over verloop van tijd enorme winsten opleveren! Litecoins, Dogecoins en Feathercoins zijn zeer toegankelijk voor huis- en tuinminers die er een hobby in zien. Op ongeveer 18 à 24 maanden zijn de hardwarekosten al gerecupereerd.

Met uw thuiscomputer is het echter niet mogelijk om een degelijk inkomen op te bouwen, zelfs niet met de zwaardere gaming computers.

Echter, wanneer u toch een stapje verder wenst te gaan, kunt u 3000 – 5000 euro investeren in een “Mining rig”. Dan kunnen de verdiensten al vlug meer dan 400 – 700 euro per maand bedragen.

Als u besluit te starten met cryptocoins te minen, start dan best met een kleinere mining rig die uitgebreid kan worden.

 

Wat bevat een mining computer?

Net zoals een traditionele computer, bevat een mining computer volgende onderdelen:

  • voeding
  • moederbord (liefst met 6 PCI-express poorten)
  • processor (al volstaat hier het lichtste model)
  • minstens 4 GB RAM geheugen
  • kleine opslag (een SSD van 60 GB is al ruim voldoende)
  • minstens 1 grafische kaart

De kracht van de mining computer wordt bepaald door de rekenkracht die uw computer zal leveren. Daarom is de grafische kaart de belangrijkste component. En, hoe meer grafische kaarten de mining computer bevat, des te meer rekenkracht de computer zal genereren, en dus hoe meer coins hij zal minen.

Het is hier ook van zeer groot belang dat er een evenwicht is tussen het energieverbruik van uw systeem en de geleverde rekenkracht. In sommige gevallen kan het dus ook nuttiger zijn om een lichtere set grafische kaarten te gebruiken die minder verbruiken, dan de zwaarste grafische kaarten op de markt te nemen, die elektriciteit verslinden.

De essentie bij het cryptocoins minen is dus een evenwicht vinden tussen de geleverde rekenkracht en de hoeveelheid energie die gebruikt wordt. Het is namelijk de bedoeling uw mining systeem 24/7 te laten draaien, wat uiteraard gevolgen zal hebben op uw elektriciteitsrekening.

blockchain minen

Wat hebt u nog nodig om te starten?

Cryptocurrency mining vereist voor elke coin specifieke software. Op een wallet of digitale portefeuille bewaart u de gedelfde coins op een veilige manier. Voor de mensen die echt ver willen gaan in cryptocurrency mining bestaan er ook hardwarematige wallets, deze zien er uit als een memorystick en u kunt deze ook steeds fysiek bijhouden. Op die manier kan uw winst niet gehackt en gestolen worden.

Om het u makkelijk te maken, zorgt TPPC voor zowel de hardware- en softwarematige installatie zodat u de mining computer enkel maar dient te verbinden met de elektriciteit en het internet. “Plug & play” als het ware.

Indien u meer informatie wenst over cryptocurrencies  of cryptocurrency mining, staan wij u heel graag bij met raad en daad.