fbpx

Gaming PC kopen

De beste prestaties vindt u bij TPPC.

Fabriekscomputer versus samengestelde game pc

Een game pc kopen is niet te vergelijken met het kopen van een ‘normale’ computer die u gebruikt voor het af en toe lezen van emails en surfen op internet. Een gaming computer moet namelijk constant grafische topprestaties kunnen leveren. En dat het liefst op een zo groot mogelijk scherm.

De gemiddelde computer die u in de aanbieding koopt bij een elektronicagigant, is doorgaans dan ook niet geschikt om dienst te doen als serieuze game pc.

game pc

Een standaard gaming computer kopen of een gaming computer op maat?

Eerst en vooral dienen we het kort even te hebben over verschillende aanbiedingen. Vaak ziet u verschillende merken uitkomen met een eigen lijn van gaming computers. Dit is zeker niet allemaal slecht, maar één ding is zeker: u betaalt meer, alleen maar voor de merknaam.

Hieronder vatten we kort de voor- en nadelen van de merkcomputer t.o.v. een computer zelf samengesteld samen:

  • U krijgt onmiddellijk uw computer mee wanneer u naar een groothandel gaat. Dus indien u een nieuwe computer wil kopen kan u na enkele uren later al aan het gamen zijn op uw nieuwe systeem.
  • Meestal koopt u een merkcomputer in de groothandel, zodat u zeer snel een nieuwe computer hebt, liefst dezelfde dag nog. Het nadeel is daarvan natuurlijk: wat te doen wanneer er een defect aan de computer is? U dient de computer terug te dragen en met wat geluk ziet u hem dezelfde maand nog terug.
  • Merkcomputers kunnen hun prijs drukken door zich te laten betalen door softwarefabrikanten die gratis proefversies van bepaalde software op uw computer zetten: gratis antivirus met een 30-dagen trial, waarna de fabrikanten uiteraard hopen dat u na de proefperiode hun virusscanner zal aankopen. Dit is meestal overbodige ballast voor uw systeem, deze software heb u immers niet nodig om goed met uw nieuwe computer te kunnen werken.
  • U krijgt wat u betaalt: Het grote doel van “merkcomputers” is uiteraard grote marges maken met zo goedkoop mogelijke systemen. Uiteraard kunt u niet verwachten dat u de allernieuwste technologie in uw aangekochte computer zal aantreffen.
  • Vanzelfsprekend betaalt u extra voor de “merknaam”.
  • Zoals de naam al laat vermoeden heeft u bij dit type computers de volledige vrijheid van keuze welk type computer u zal kopen. Als u veel games speelt kunt u kiezen voor een computer die specifiek gebouwd werd om zonder probleem games te spelen.
  • U betaalt alleen voor wat u wil. Zonder extra te betalen voor “opties” die u toch niet gebruikt.
  • Computers op maat worden intern samengesteld met exact dezelfde merken van componenten van “merkcomputers”. U zult in beide types computers eveneens processors van bijvoorbeeld “Intel” of “AMD”, of RAM-geheugen van Corsair aantreffen.
  • Uiteraard hoort bij een computer op maat ook een persoonlijke service die veel verder gaat dan een “helpdesknummer” waar u naar kan bellen. Alwaar ze veelal een reeks van gestandaardiseerde vragen stellen, en indien u niet geholpen wordt, u de computer dient binnen te brengen en voor een geruime tijd niet meer terug zult zien.
  • Computers op maat worden uiteraard op maat van u gemaakt, en dit heeft natuurlijk enige wachttijd. Voor een computer op maat, kant en klaar geïnstalleerd dient u toch vlug te rekenen op een viertal werkdagen vanaf eerste gesprek tot de uiteindelijke installatie bij u thuis.

Waar moet een goede gaming computer aan voldoen?

Om het samenstellen van een goede gaming pc mogelijk te maken, kijken we vooral welke onderdelen niet mogen ontbreken. Veel games zijn grafische hoogstandjes, waarbij sommige games wel bijna een speelfilm lijken.

Het afspelen van een speelfilm is op elke computer mogelijk. Voornamelijk omdat van te voren al vaststaat welke beeld het huidige beeld zal opvolgen. Bij een computer game is dit niet het geval en dus zal elk beeld apart berekend en getoond moeten worden zodra het nodig is. En uiteraard moet dit bliksemsnel gebeuren.

Een gaming pc moet dan ook over nogal wat brute rekenkracht beschikken. Zeker wanneer een beeld grafisch zeer gedetailleerd is. Het berekenen en tonen van beelden op het beeldscherm is de taak van de grafische kaart. De grafische kaart is dan ook één van de belangrijkste onderdelen in een game computer. Deze mag in een goede game pc dan ook zeker niet ontbreken.

Een goedkope gaming computer kopen?

Een goedkope gaming computer bestaat niet. Maar een betaalbare game pc samenstellen is zeker mogelijk wanneer u met een paar zaken rekening houdt.

Een grafische kaart voor een gaming pc is duur. Vaker komt de helft van de totale aanschafprijs voor rekening van de grafische kaart. Wat de grafische kaart voor een gaming pc zo duur maakt is, dat de constant wisselende beelden in een game een zeer snelle processor en geheugen vereisen.

Hoeveel van dit snelle geheugen op de grafische kaart aanwezig moet zijn, hangt af van de resolutie van het beeldscherm. Deze gebruikt u bij uw game computer en de hoeveelheid grafisch geheugen dat een game verlangt. Met andere woorden: onder dezelfde omstandigheden zal een grafische kaart met 512 MB geheugen niet minder presteren dan dezelfde kaart met 2 GB geheugen als het spel 512 MB of minder aan grafisch geheugen verlangt.

Veel belangrijker dan de hoeveelheid geheugen is de snelheid van het geheugen en bandbreedte die beschikbaar is om de data te vervoeren. De snelheid van het geheugen wordt gemeten in Megahertz (MHz) en de bandbreedte wordt gemeten in bits. Zo zal een geheugenbus van 128 bits in theorie twee keer zoveel data kunnen vervoeren dan een 64 bits geheugenbus.

Grofweg kan worden gezegd dat wanneer de monitor die u gebruikt kleiner is dan 20 inch, u genoeg hebt aan een grafische kaart die beschikt over 512 MB geheugen. Gebruikt u een beeldscherm van 20 of 21 inch bij uw game computer dan hebt u 1 GB nodig. Uw grafische kaart heeft 2 GB aan grafisch geheugen nodig wanneer uw monitor groter is dan 21 inch.

De hoeveelheid geheugen op de grafische kaart afstemmen op uw beeldscherm, kan u aanzienlijk geld besparen. Geld dat u kunt besteden aan het kopen van andere belangrijke onderdelen voor uw game computer.

U wil een gaming computer kopen? Dit zijn de belangrijkste onderdelen.

Het moederbord

Het moederbord verbindt alle onderdelen van de computer met elkaar. Een moederbord is een printplaat met elektronica waarop een aantal andere (insteek-) printplaten gemonteerd kunnen worden.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen of Random Acces Memory in een computer doet voornamelijk wat de naam eigenlijk al doet vermoeden. Namelijk het geheugen met willekeurige toegang. Het is een computergeheugen dat zich altijd intern bevindt waarvan iedere geheugenplaats even snel toegankelijk is. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld een harde schijf, waarbij gewacht moet worden tot de betreffende plaats onder de leeskop doordraait.) Ook kan bij RAM in willekeurige (Random) volgorde data uit het geheugen gelezen worden of data in het geheugen geschreven worden.

De voeding

Een ander belangrijk onderdeel in de computer is de voeding. De voeding voorziet de computer van stroom. Belangrijk bij de keuze is dat u een voeding neemt die voldoende zwaar is. Met andere woorden zijn voedingen van 500 Watt en meer geen uitzondering bij gaming computers. Uiteraard is dit afhankelijk van de systeemconfiguratie. Grafische kaarten hebben een zeer hoog verbruik. Ook dient u rekening te houden bij een gaming computer dat hij met tijd eventueel upgradebaar is. Of dat u tenminste de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld een tweede grafische kaart toe te voegen, zonder ook de voeding te moeten vervangen. Ook is het belangrijk een voeding te nemen die voldoende stabiel is. Niets is meer vervelend dan onderbrekingen tijdens het gamen.

De behuizing

De keuze van de geschikte computerbehuizing is eveneens bij gaming computers zeer belangrijk. Vooral op gebied van koeling.

In het bovenstaande lijstje zult u wellicht de processor, de harde schijf en de geluidskaart missen. De reden hiervoor is dat u aan de processor geen speciale aandacht hoeft te besteden. Een geschikte processor voor een game computer houdt het midden tussen de goedkope en de dure versie van een recent model processor. De harde schijf of Solid State Drive moet gewoon groot genoeg zijn. Wat de geluidskaart voor een gaming pc betreft, kunt u eigenlijk nooit een miskoop doen aan de producten van Soundblaster.

Maar aan de kwaliteit van de het moederbord, het intern geheugen, de voeding en de behuizing van uw game computer moet u wel wat extra aandacht besteden. Koop deze onderdelen altijd van gerenommeerde merken. Het is niet alleen belangrijk dat de game computer die u gaat kopen snel is. De pc moet tevens stabiel en betrouwbaar presteren. En dat kan met de topprestaties die een game computer moet leveren alleen met high end onderdelen.

Bespaar bij een game computer kopen dan ook nooit op de kwaliteit van de onderdelen. Want niets is zo vervelend als het haperen of vastlopen van een game wanneer u net aan de winnende hand bent.

De toekomst van pc gaming: 4K Gaming

Gebruikt u een 4K-scherm om te gamen, dan gaat er echt een wereld voor je open. De combinatie van de schermgrootte (32”), het feit dat alle pixels veel kleiner zijn dan gebruikelijk (en eigenlijk nauwelijks te onderscheiden zijn) maakt dat men echt met open mond naar games als Battefield of Crysis kijkt. Moderne games maken alle gebruik van zeer hoge resolutie texturen. Zaken als tesselation kunnen afhankelijk van de resolutie detail toevoegen aan objecten. Moderne games kunnen dus al optimaal gebruik maken van de extreme resolutie en in de toekomst wordt dat nog meer.

Er is daarbij wel één uitdaging: een 4K-scherm heeft zoals gezegd vier keer de resolutie (4096×2160) van een Full HD scherm en dus heb u ook ruwweg vier keer meer grafische rekenkracht nodig. Zelfs met een enkele Nvidia GeForce GTX Titan / 780 Ti of AMD Radeon R9 290X ben u er niet. Voor het idee: Battlefield 3 in 4K-resolutie met Ultra kwaliteitsinstellingen, maar zonder anti-aliasing blijft op een enkele GTX Titan gemiddeld onder de 40 fps hangen en dat is dus niet volledig soepel speelbaar. Dat betekent dat u toch echt wel twee (of drie) high-end videokaarten in SLI of CrossFire moet gaan plaatsen.