Herstellen

Uw computer herstellen? Geen probleem! Dit zowel soft- als hardwarematig.

Softwarematig herstellen:

Trage computer of internet: Iedereen is zich bewust dat je van een oude computer geen supersnelle game computer kan maken. Maar wel kan je soms merken dat uw computer na verloop van tijd trager begint te werken, rond dit probleem kunnen meerdere oorzaken liggen. De hierna opgesomde lijst zijn punten die we altijd als eerste controleren en overlopen:

1. Malware

Kwaadaardige programma’s, ook wel malware genaamd. Deze komen voor in verschillende vormen zoals ad ware, virussen, wormen, spyware, Trojaanse paarden.

2. Meerdere beveiligingsapplicaties

Een computer moet beveiligd worden, maar te veel programma’s die hetzelfde doen (bijvoorbeeld 2 antivirusscanners, malware verwijderaars,…), heeft geen nut en gaan vaak met elkaar in conflict, waardoor uw computer nodeloos vertraagd wordt. U kiest beter voor 1 degelijke bescherming die u makkelijk kan beheren.

3. Onnodige programma’s

Computers worden veelal standaard geleverd met enkele voorgeïnstalleerde programma’s. Vaak zijn dit programma’s die altijd op de achtergrond draaien, ongeacht of u ze gebruikt of niet. Terwijl ze werken gebruiken ze rekenkracht en geheugen van uw computer. Het is dus belangrijk te weten welke programma’s u effectief gebruikt en dient op te starten. Dit kan al dan niet automatisch samen met het opstarten van uw computer wanneer u uw dag begint.

4. Stofophoping op en rond de hardware

Een computeronderhoud zou zich niet moeten beperken tot het even afstoffen van de buitenkant, maar zowel de binnenkant (uitblazen van stof) als programmatisch dient een computer onderhouden te worden om hem in topconditie te houden.

5. Verzadigd geheugen

Een computer bevat naast een harde schijf (vergelijk met lange termijn geheugen) ook een soort geheugen dat men RAM-geheugen noemt (vergelijk met ons korte termijn geheugen). Hierin worden onder andere draaiende applicaties, opgestartte programma’s, … geplaatst om snel toegang toe te krijgen. Wanneer dit geheugen verzadigd is kan de computer nog wel werken, maar alleen veel trager dan voordien.

6. Verouderde stuurprogramma’s

Een stuurprogramma (of driver) is een programma dat het besturingssysteem (bv. Windows) vertelt hoe het om moet gaan met de aangesloten hardware. Stuurprogramma’s worden regelmatig geüpdatet door de fabrikanten, zij brengen hiervoor regelmatig bijgewerkte versies uit. Deze versies zijn doorgaans sneller en meer betrouwbaar dan hun vorige versie. Het is dus van belang dit regelmatig na te kijken en up te daten wanneer nodig.

7. Indien nodig volledige herinstallatie van Windows

Soms is het nodig de volledige harde schijf te formatteren en met een volledig nieuwe lei te beginnen. TPPC zorgt er bij de herinstallatie voor dat uw computer in de staat terug krijg zoals u hem voor de eerste keer opstartte. Met inbegrip van alle nodige updates, driver installaties en eventueel installatie van specifieke programma’s naar wens.

 

Hardwarematig herstellen:

Vroeg of laat gaat alles stuk, ook de hardware in de computer. Sommige componenten begeven het wel eerder dan andere. Wanneer er een bepaald hardware onderdeel stuk is, kan het zijn dat uw computer zich vreemd begint te gedragen (bijvoorbeeld: bluescreens, onverwacht uitvallen, vastlopen,…). In deze gevallen weet u niet meteen wat het probleem is en dient dit uitgezocht te worden door een methode van testen en excluderen van niet-defecte onderdelen. Anderzijds kan het ook soms een duidelijk hardware probleem zijn, bijvoorbeeld een DVD-writer dat geen DVD’s meer wil branden. Enkele veel voorkomende hardwareproblemen zijn:

1. Oververhitting door stofophoping
2. Harde schijf begeeft het
3. De processor begeeft het
4. RAM-geheugen begeeft het
5. Optische drive begeeft het
6. Voeding begeeft het
7. Moederbord begeeft het
8. Grafische kaart begeeft het
9. In laptops kan de AC connector loskomen
10. Het laptopscherm is gebarsten.
11. Het laptop toetsenbord dient vervangen te worden.