Controleer vooraleer de grafische kaart te vervangen of je nieuwe grafische kaart compatibel is met je moederbord.

1. Stroom van je pc (en jezelf) VOLLEDIG onderbreken

Een eerste heel belangrijk punt vooraleer je de grafische kaart – of elk andere hardwarecomponent – in een computer wenst te vervangen, is de computer volledig uitschakelen. Vervolgens de stekker uit het stopcontact trekken en jezelf te ontdoen van statische elektriciteit. Dit kan je gemakkelijk door een groot stuk metaal aan te raken, of de aardingspin van het stopcontact even aan te raken.

2. Fysiek de grafische kaart vervangen

Vervolgens dien je de case te openen, en de grafische kaart, die aan de achterkant van de computer vastzit, losvijzen. Ondertussen koppel je ook de grafische kaart los van alle kabels.

Een grafische kaart zit aan de binnenzijde vaak vast met een schuifklepje. Dit dien je naar voor te schuiven om de grafische kaart te kunnen uithalen.

grafische kaart vervangen

3. De nieuwe grafische kaart installeren

Wanneer dit gebeurd is, kan je beginnen met de hardwarematige installatie van de nieuwe grafische kaart. Hiervoor doe je in principe dezelfde stappen als voordien beschreven, maar dan in omgekeerde volgorde. Dus eerst het schuivertje naar achter brengen, zodat de grafische kaart in het PCI-slot past. Vervolgens moet je de grafische kaart op zijn plaats klikken, waarbij het schuivertje -als het goed is, in sommige gevallen- vanzelf dicht zal klikken. De volgende stap betreft het vast vijzen van de grafische kaart. Als laatste stap in het hardwarematige installatieproces, dien je -indien het nodig is- de extra stroomvoorziening aan te koppelen van de voeding.

4. Grafische kaart softwarematig installeren

Wanneer dit volledig geïnstalleerd is, dien je de softwarematige installatie uit te voeren. Wanner je verbinding hebt met internet, gebeurt dit over het algemeen automatisch. Wanneer dit niet het geval is, dien je de meegeleverde software te gebruiken voor het softwarematige installatieproces af te werken.

Mogelijk zal je computer nog de grafische kaart updaten.

Een samenvatting van een grafische kaart vervangen vind je nogmaals in deze video.

Wanneer je na dit proces bepaalde problemen hebt, aarzel niet om ons te contacteren voor hulp, ook op afstand!