Als computerhersteller krijg ik veel de vraag “waarom is mijn harde schijf nu al zo vol?” Meestal kijken we eerst in de richting van dubbele, of andere onnodige bestanden.

harde schijf vol

De meeste mensen onder ons hebben reeds de overstap gemaakt naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, namelijk Windows 10. In dit besturingssysteem is het eenvoudig om bepaalde dubbele bestanden op te zoeken, en dit gewoon via de ingebouwde Windows Verkenner!

Je kan in Windows verkenner gemakkelijk een map met bestanden ordenen. Een hele goede manier van ordenen is deze op alfabetische volgorde te zetten. Op deze manier kan je gemakkelijk zien of er een kopie van een bestand terug te vinden is doordat er achter het bestand ofwel letterlijk “kopie” zal komen te staan of een cijfer (2), (3), … of zelfs meer uiteraard, afhankelijk van hoeveel keer het betreffende bestand gekopieerd geweest is.

Een tweede makkelijke methode is de bestanden te sorteren op gemaakte datum. Hier is het, voornamelijk bij foto’s heel interessant om gemakkelijk de dubbele met dezelfde datum er uit te halen.

Het eenvoudigste is natuurlijk proberen er voor te zorgen dat je geen foto’s kopieert wanneer je ze wenst te verplaatsen, maar eventueel werkt met knippen en plakken. Dit zijn eenvoudig aan te leren gewoontes die u onder meer bijvoorbeeld een rit naar een ervaren computer hersteller besparen.