De ergste schade

De ergste schade die malware kan aanrichten bij een alledaagse computergebruiker is het verkrijgen van uw bankgegevens, kredietkaartnummers en wachtwoorden en deze gebruiken om door te verkopen aan andere partijen. Deze informatie is veelal gebruikt om uw bankrekening leeg te trekken of frauduleuze rekeningen te sturen naar uw bankrekening of e-mailadres.

Verlies van bestanden, gegevens en programma’s

Malware kan uw gegevens vernietigen, verwijderen of zorgen dat bepaalde softwareprogramma’s niet meer werken. Het kan zelfs uw harde schijf vernietigen in het ergste geval. Voor privé-gebruikers, kleinere zaken en zelfs grote zaken met enorme netwerken kan dit een volledige uitschakeling van het netwerk beteken en verlies van belangrijke informatie.

Malware gebruikt geheugen

Malware verzendt gegevens van uw computer naar externe computers en omgekeerd. Dit kan uw internet- en werksnelheid in het algemeen enorm vertragen. Een andere mogelijkheid is dat malware ongewenst op de achtergrond van uw systeem draait en op die manier RAM-geheugen gebruikt, waardoor uw computer trager werkt dan hij normaal zou werken.

Malware verstoort uw computerwerking

Geforceerd tonen van reclame door middel van pop-ups en dergelijke kan resulteren in frequente en zeer irriterende hinder. Het kan zelfs zo erg worden dat het wat u gewoonlijk doet met uw computer niet meer toelaat te doen.

Een ander zeer irriterend gevolg van malware kan zijn dat u constant ongewenst doorgelinkt wordt naar andere websites wanneer u op het internet surft. Veelal zijn dit websites die u dingen zullen proberen te verkopen waar u totaal geen interesse voor heeft.

In vele gevallen verandert malware ook uw standaard browserpagina tot een andere zoekmachine, of een andere startpagina waar u eveneens totaal geen interesse in hebt.

Malware kan uw computer doen vastlopen

Een vorm van malware, genaamd “ransomware”, kan uw computer doen vastlopen en een bericht doen verschijnen die zegt dat, tenzij u een bepaald bedrag betaalt, u niet meer in staat zal kunnen zijn om uw computer nog te gebruiken. In dit geval is het niet aangewezen deze som te betalen omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat na het betalen van de som de malware zal verwijderd zijn. Wanneer er zich dergelijke “ransomwarer op uw computer nestelt, is het aangewezen om contact op te nemen met een computer hersteller.