Wachtwoorden beheren op papier

Een eerste primitieve tip om je wachtwoorden te onthouden is om ze simpelweg op te schrijven en het blaadje in een map uit het zicht te bewaren. Het voordeel hiervan is dat je al de paswoorden altijd kan terugvinden en dat je beschikt over een fysiek middel waarop je altijd dingen kan aanvullen, schrappen of aanpassen. Een nadeel hiervan is echter dat je het blaadje kan kwijtspelen, het kan verloren gaan door bijvoorbeeld brand of andere rampen. Je verliest er ook tijd mee als je telkens een wachtwoord opnieuw moet typen. Om die reden gaan mensen simpele wachtwoorden gebruiken die eenvoudig te hacken zijn. Om de laatste reden is het ook veiliger om je wachtwoord telkens te kopiëren en te plakken in plaats van opnieuw voluit te typen.

Excel-bestand met alle gebruikte wachtwoorden

Een tweede mogelijkheid is het aanleggen van een digitaal bestand zoals een Excel-bestandje waarbij je de wachtwoorden kan aanvullen of aanpassen. Een voordeel hiervan is dat je de wachtwoorden telkens kan uitprinten indien nodig. Bovendien kan je het Excel-bestand zelf van een wachtwoord voorzien. Het nadeel is dat het bestand zich op de computer bevindt, wat bijgevolg kan worden gehackt. Je verliest ook tijd als je telkens dat bestand dient te openen en copy-pasten.

De veiligste methode? Wachtwoordmanager gebruiken

De slimste methode is gebruik maken van wachtwoordmanagers, waarvan er verschillende online staan. Hierbij kan je de paswoorden laten versleutelen, maar daarvoor heb je wel een hoofdwachtwoord nodig die je best onthoudt. Met dat hoofdwachtwoord kan je al je wachtwoorden versleutelen en terug bruikbaar maken. De grote voordelen van wachtwoordmanagers zijn dat je ze op elke pc of smartphone kan synchroniseren. Bovendien vult de manager je wachtwoorden automatisch in zodat je ook geen tijd verliest. Als je het nog veiliger wenst, kan je deze software ook nieuwe wachtwoorden laten genereren om de zoveel tijd.

Er zijn heel wat gratis wachtwoordmanagers op de markt, zoals LastPass, LogMeOnce, of Myki. Bij LastPass kan je ook mensen toevoegen “die je vertrouwt” in het geval er iets met je gebeurt.

wachtwoord manager

Wachtwoord vergeten? Password revealers kunnen helpen

Indien je deze voorzorgen niet genomen heeft kunt je in het beste geval hopen dat de betreffende paswoorden ooit eens op de computer zijn opgeslagen. Dan kunt je via internet verschillende password revealers vinden. Dit is software die de bolletjes of sterretjes van een wachtwoord kunnen omzetten naar leesbare tekens.

Ben je ondanks al deze maatregelen toch je wachtwoorden kwijtgespeeld? Contacteer ons vrijblijvend, dan kijken we hoe we je kunnen helpen.