Twee grote processorfabrikanten

Op dit moment zijn er twee grote fabrikanten, namelijk Intel en AMD. De snelheid van de processor wordt voornamelijk weergegeven in Megahertz (MHz). AMD gebruikt een Performance Rating (PR) om de snelheid van haar processors in vergelijking met Intel-processors weer te geven. Het getal dat de snelheid aangeeft wordt gevolgd door “+” om aan te geven dat het een PR-snelheid betreft.

Socket/slot

Let er op dat het moederbord van de computer de gekozen processor ook moet ondersteunen. Als een moederbord bijvoorbeeld een socket 1155-uitvoering heeft, dan passen daar ook alleen maar processors op die geschikt zijn voor een socket 1155-moederbord.

Soort processor

De keuze voor het type is niet altijd eenvoudig, omdat er zoveel verschillende in omloop zijn. Intel heeft bijvoorbeeld de Core 2 Duo, Core 2 Quad en Core 2 Extreme en de Core i3, Core i5 en Core i7. Daartegenover staan bij AMD de Athlon X2, Athlon X3 en Athlon X4 en de Phenom.

Wat heb ik nodig?

Heeft u weinig eisen en gebruikt u de pc om voornamelijk simpele taken uit te voeren, zoals surfen op internet, tekstverwerking, muziek beluisteren of films bekijken, dan kunt u het best voor een budget-processor kiezen.

Speelt u vaak computerspellen of gebruikt u de pc om digitale beelden te bewerken, dan kunt u het beste kiezen voor een mainstream-processor.

Draait u echt zware applicaties of veel applicaties tegelijk dan is een high End-processor een aanrader.

Bent u een fanatieke gamer en wilt u het uiterste uit uw pc halen, en speelt geld ook geen rol? Dan kunt u voor een Ultra High End-processor gaan.

Processors van AMD

AMD biedt op het moment een ruim aantal processors aan, met de Opteron voor de zakelijke markt, en de Athlon, Phenom en Sempron gericht op de consumentenmarkt. Ze doen qua prestaties niet (of nauwelijks) onder voor de processors van Intel en kosten daarbij aanzienlijk minder.

Dual core processors

Dual core-processors beschikken over twee kernen die op dezelfde snelheid werken en kunnen twee taken tegelijk uitvoeren. Meerdere taken kunnen veel sneller uitgevoerd worden, omdat er als het ware twee processors in de pc zitten.

Quad core en sneller

De nieuwste en snelste processors beschikken zelfs over maar liefst vier, zes of zelfs acht kernen. Dit heeft nog meer snelheidswinst tot gevolg met als gevolg nog betere prestaties van uw pc.

Uw ideale processor kiezen

1. Wanneer u de pc enkel gebruikt voor basisdoelstellingen zoals tekstverwerking, surfen op internet, heeft u er geen baat bij om te kiezen voor een processor met verschillende kernen.

2. De multimedia-computer wordt gekenmerkt door een zekere polyvalentie (gelijktijdig gebruiken van meerdere programma’s) waardoor het gebruik van een processor met meerdere kernen nodig is.

3. Voor complexere taken zoals het gebruik van zware programma’s, videomontage en games is ook het evenwicht tussen de processor en de grafische kaart belangrijk. Het is geen overbodige luxe om in dit geval over te schakelen op een processor met vier kernen.