Prestaties en gebruiksvriendelijkheid

Zoals je wel zou verwachten van de laatste generatie consoles, zijn het ware powerhouses. Ze maken telkens een enorme sprong ten opzichte van hun voorgangers en dan duurt het altijd een tijd eer game-ontwikkelaars het ware potentieel van deze consoles echt benutten.

Hoewel consoles op zichzelf krachtig zijn, hebben gebruikers echter geen enkele optie om hun systeem in de toekomst te upgraden. Gaming computers kunnen worden gemaakt op maat, waarbij je zelf kan beslissen hoeveel je spendeert per component. Hierdoor heb je de mogelijkheid om individuele componenten te upgraden. Het nadeel hierbij is dat je bij de aankoop meer zal spenderen aan een gaming computer dan aan een console. Je hebt een monitor, muis, toetsenbord en audio-apparatuur nodig, en componenten upgraden is niet altijd goedkoop.

Een gaming computer is natuurlijk wel veel meer dan alleen maar een machine waarmee je door game-levels raast. Het is tenslotte een pak zwaarder dan de gemiddelde computer, waarmee je dagdagelijkse taken mee uitvoert zoals Office, e-mails, surfen…

Niettegenstaande consoles ook webbrowsers hebben, zijn ze niet gebruiksvriendelijk. Een computer uitgerust met een degelijke webbrowser betekent dat je je tot elke online dienst kan aanwenden. Sneller en makkelijker dan een specifieke app, ontwikkeld voor het gekozen platform of console.

Een vaak gebruikt argument voor game pc’s, is dat sommige mensen een muis en toetsenbord verkiezen om te gamen boven een controller. Muis en toetsenbord zijn niet mogelijk op een console, maar omgekeerd kan je wel perfect gamen met een controller op je pc.

console vs game pc

 

Compatibiliteit: kan ik mijn oude games blijven spelen op nieuwe apparaten?

Met de nieuwste consoles is het niet abnormaal dat ze niet achterwaarts compatibel zijn met de vorige generatie games en bijhorende hardware. Trouwe klanten kunnen teleurgesteld zijn wanneer ze grote sommen geld neergelegd hebben aan een collectie games, waarna ze beseffen dat hun oude titels niet meer draaien op hun nieuwe console.

Dit is meteen ook het grote voordeel van de gaming computer ten opzichte van consoles. Windows is meestal moedwillig als het gaat om spelen van oudere en ook nieuwe games. Met de steeds evoluerende hardware is er geen generatiekloof en kan je upgraden wanneer je dat zelf wilt en je het kunt veroorloven.

Het totale kostenplaatje

Een niet te onderschatten nadeel van consoles is dat je er een tv-toestel voor nodig hebt. En zoals velen van ons wel weten, kan je vriend(in) of gezin geen tv kijken wanneer jij zit te gamen. Een aanschaf van een extra televisie is vrij prijzig.

Wanneer je een nieuwe console koopt, weet je wel dat je beschikt over de laatste nieuwe technologie. Hiermee zal je alle laatste nieuwe games kunnen spelen die voor de console zijn gemaakt. Een game pc daarentegen kan je quasi ongelimiteerd blijven upgraden, wat zowel een voor- als nadeel betekent. Want de games blijven ook steeds evolueren en vereisen alsmaar zwaardere systemen.

De kostprijs van een consolegame is duurder is dan die van een computergame. Bovendien kan je – zoals hierboven vermeld – de games van een oudere console niet spelen op een nieuwe. Als je een ouder spel wil spelen, ben je verplicht de console van op zolder te halen.

Hou ook rekening met eventuele abonnementskosten om online of multiplayer te spelen met je console. Het aanbod van Xbox en Playstation verschilt wat dat betreft.

 

PS4 vs Xbox One vs gaming computer: wat is nu de beste keuze?

Als je bereid bent om iets meer voor games te betalen en je te voorzien in de bijhorende abonnementskosten, kies je inderdaad beter voor de gaming console. Daarentegen is de gaming computer toch een beter alternatief, omdat je een multifunctioneel systeem hebt met minder beperkingen. Als gebruiker krijg je de mogelijkheid om je systeem zo te ontwikkelen dat de computer volledig bij je stijl past. Games zijn goedkoper en er zijn minder “verborgen kosten” zoals abonnementen. Desondanks zal je iets meer uitgeven bij de aanschaf van een degelijke gaming computer.

pc vs console

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *