Let op de compatibiliteit van de onderdelen, VOOR de aankoop!

Voordat je effectief start met het samenstellen van game pc, onderzoek je best de compatibiliteit van de onderdelen onderling. Het is van cruciaal belang dat je een moederbord kiest waarvan je zeker bent dat de processor erop zal passen. Zo is bij Intel een processor met socket 2011 enkel compatibel met een moederbord met processor socket 2011. Bij AMD geldt hetzelfde, maar zijn de benamingen anders. Eveneens is het belangrijk dat je DDR3 RAM geheugen plaatst op een moederbord die deze modules ondersteunt.

Een handige site om de compatibiliteit van de onderlinge onderdelen te controleren, vind je op UserBenchmark of op PCPartPicker.

 

game pc samenstellen

 

Hoe kies je best componenten bij het samenstellen van een pc?

Voeding, te licht of te zwaar

Onderschat het belang van een degelijke voeding niet. Wanneer je voor te lichte voeding kiest, zal het systeem niet genoeg stroom krijgen en bijgevolg niet stabiel werken. Een te zware voeding kan volgens de systeemonderdelen kan geen kwaad, maar is weggesmeten geld. Tenzij je van plan bent later upgrades uit te voeren aan uw computer.

Processor: Intel of AMD en hoeveel cores?

Eerder schreven we al een specifiek artikel over processoren. Het komt erop neer dat een processor met meerdere kernen niet altijd zorgt voor betere prestaties. De keuze tussen AMD en Intel hangt ook af van het moederbord.

On-board of extra geluidskaart?

On-board geluid is zeer degelijk in deze tijd. Een extra geluidskaart voorzien is dan ook meestal ook zonde van het geld. Tenzij je van plan bent een specifiek geluidssysteem te bouwen voor producer- en DJ doeleinden.

RAM, zoveel mogelijk?

Vermijd een RAM-overkill. Het is duur en in veel gevallen overbodig. Houd goed in gedachten dat een 32-bit besturingssysteem niet meer dan 4 GB RAM ondersteunt. Het is dan ook nutteloos om in een 32-bit besturingssysteem 8 GB RAM-geheugen te voorzien. De software zal in feite enkel maar gebruik maken van iets meer dan 3 GB RAM-geheugen.

Behuizing: sober of met tierlantijntjes?

De laatste jaren zijn er behuizingen op de markt gekomen in alle maten en kleuren. Sinds fabrikanten ook belang hechten aan het design van hun componenten, is het voor veel pc-eigenaars interessant om deze in de kijker te plaatsen. Daarom zien we steeds meer “doorkijk-behuizingen”, die vaak nog eens binnenin met LED’s verlicht zijn. Wanneer je dit minder belangrijk vindt, kan het uiteraard ook nog altijd sober.

pc computer samenstellen

 

Grafische kaart: het belangrijkste onderdeel van de game pc

De grafische kaart is het belangrijkste onderdeel van een game pc, en wellicht een van de duurste. Persoonlijke voorkeuren en budget spelen hier een grote rol. Wil je de zwaarste games met VR of de kleinste details spelen? Dan investeer je best in een dure grafische kaart. Desondanks heeft het weinig zin om een sterke grafische kaart te kopen wanneer de rest van de computer gemiddeld is. Meer specifieke informatie vind je in dit artikel.

Koeling: lucht, water, stil…

Als je van plan bent om een pc wil samenstellen voor alledaags gebruik, zoals het lezen van e-mails en surfen op internet, hoef je geen specifieke koeling te voorzien in uw computer. Alle onderdelen zijn voorzien van standaard koelsystemen die ruim voldoende koeling bieden. Als je daarentegen van plan bent om het systeem te overclocken of je wil een specifieke zware gaming computer, is het wel noodzakelijk een zwaarder koelsysteem aan te schaffen.

Tegenwoordig wordt er ook veel aandacht besteed aan geluid. Op vraag van de consument, brengen bepaalde fabrikanten nagenoeg geruisloze koeling op de markt.

Algemene tips om zelf je pc samen te stellen

  • Ga, indien mogelijk altijd voor de SATA-aansluitingen in plaats van de oudere IDE-aansluitingen. SATA is sneller en betrouwbaarder.
  • Neem ook de tijd wanneer je een computer samenstelt. Ga vooral geen dingen forceren als het niet onmiddellijk lukt. Neem de tijd om te kijken hoe componenten van elkaar loskomen of in elkaar klikken. 95 procent van de onderdelen in een computer zijn gestandaardiseerd en hebben een logische manier om in elkaar te zetten of uit elkaar te halen.

zelf game pc samenstellen

  • Kenmerkend voor beginnende PC-bouwers, is dat ze na afloop bepaalde onderdelen overhouden. Probeer alle onderdelen per component apart te leggen en kijk tijdens de installatie of alle beschikbare onderdelen ook effectief erbij moeten. Hiermee vermijdt je heel wat stress na afloop 😉

 

Interessante bronnen en hulp van anderen

Werk samen met mensen die al eerder een computer samengesteld hebben of die meer op de hoogte zijn. Ken je niemand in je omgeving? Geen probleem. Gelukkig wordt deze kennis ook op internet gedeeld. Op YouTube staan ook tal van filmpjes die stap voor stap tonen hoe je een computer moet samenstellen. Enkele voorbeelden zijn:

Laatstgenoemde heeft een specifieke video voor beginners, waar ze stap voor stap alle uitleg geven:

Tevens hebben we op onze blog al enkele artikels geschreven over de keuze van onderdelen bij een game pc:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *