Een nieuwe harde schijf kopen, SSD vs HDD

De eerste vraag die je je best stelt is of je een HDD of een SSD installeert. Het laatste is duurder, maar heeft veel meer voordelen. De combinatie is uiteraard ook mogelijk, zo kan je SSD gebruiken om programma’s te installeren en de HDD voor de zware bestanden. De SSD hoeft dan niet zo zwaar te zijn.

Hou in dat geval wel zeker de capaciteit in de gaten.

nieuwe harde schijf installeren

Controleer zeker of de harde schijf beschikt over een SATA-aansluiting. Momenteel zijn dit de meest gangbare aansluitingen.

Ook de snelheid van een HDD is belangrijk. Standaard zijn er momenteel nog schijven te koop met een snelheid van 5400 RPM, maar indien mogelijk is het niet slecht over te gaan tot een snelheid van 7200 RPM.

Laat voldoende plaats vrij tussen de harde schijven

Harde schijven kunnen zeer warm worden. Daarom is het ten zeerste aan te raden de harde schijven onderling voldoende “ademruimte” te geven. Probeer dan ook telkens één of meerdere sloten vrij te houden om die ademruimte en luchtstroom gegarandeerd te houden.

Oververhitting leidt uiteraard tot problemen en kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom is ook volgend puntje belangrijk:

Plaats harde schijven indien mogelijk achter fans

Hou rekening met de luchtstroom en koeling in je behuizing. Zo is het interessant om weten dat de boven- en onderzijde van de fan meer luchtstroom garanderen dan het center. Plaats zodoende de harde schijf langs boven of onder de fan.

extra harde schijf installeren

Gebruik de SATA-aansluitingen in de correcte volgorde

Om niet voor onverwachte problemen te komen is het aangeraden de verschillende harde schijven in een bepaalde volgorde aan te sluiten. Het belangrijkste is dat de schijf waar het besturingssysteem op geïnstalleerd staat wordt aangesloten op de SATA-poort “0” op je moederbord. De reden hiervoor is dat de computer standaard eerst begint bij SATA- poort “0” met zoeken naar de opstartschijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *