Waarom een laptop kopen in plaats van een desktop?

Stel je eerst de vraag of je niet beter een desktop aanschaft. Een laptop is natuurlijker handig om overal mee te nemen. Maar als dat niet vereist is, kan een desktop toch een betere keuze zijn. De componenten van een desktop zijn hoogwaardiger voor dezelfde prijs als die van een laptop. Over het algemeen gaat een desktop langer mee dan een laptop. Enerzijds omdat ze minder schokken moet opvangen, en anderzijds omdat de algemene werking beter is voor de onderdelen. Reparaties of upgrades zijn over het algemeen ook moeilijker voor laptops.

Als je vaak een computer nodig hebt op verplaatsing, of je hebt plaatsgebrek, koop je best een laptop.

Kort:

  • Een desktop is hoogwaardiger en goedkoper dan een laptop.
  • Overweeg een desktop boven een laptop voor gebruik thuis.
  • Heb je echt plaatsgebrek of de computer nodig op verplaatsing, kies dan een laptop.

laptop kopen

Waar gebruik je de laptop voor?

Ook dit is een essentiële vraag die je jezelf best stelt voor de aankoop. Gebruik je de laptop voor administratieve taken? Of wil je foto’s of zelfs video’s bewerken? Wil je er zware software of games op draaien? Het is onnodig om teveel geld te spenderen aan een laptop als je de hoge prestaties niet benut.

Gaat de laptop vaak op verplaatsing? Kies dan een laptop met scherm van 10 tot 14 inch. Het toestel zelf zal ook lichter zijn en handiger op overal “open te klappen”.

Wil je ook films of games bekijken, ga dan voor een groter scherm. Hou er enkel rekening mee dat hoe groter het scherm, hoe zwaarder en lomper het toestel wordt. Een toestel met scherm vanaf 17 inch is zeer onhandig om overal mee te nemen.

Wat een oplossing kan zijn als je de laptop wil gebruiken voor films of games en je wil ze vaak meenemen op verplaatsing, is een docking station. Hierop kan je een of meerdere schermen en toetsenbord en muis op aansluiten en heb je niet het gevoel dat je met een laptop werkt.

Voor je hier een keuze in maakt, ga op voorhand naar een elektronicazaak en bekijk de verschillende schermgroottes.

Kort:

  • Denk na waar je de laptop voor gaat gebruiken en hoe zwaar ze daarvoor moet zijn.
  • Vermijd te grote schermen bij veel verplaatsing, overweeg een docking station in de plaats.

laptop kopen

Besturingssysteem van de laptop: OS X vs Windows vs Chrome OS

Eerst en vooral moet je een keuze maken in besturingssysteem tussen OS X (Apple), Windows en Chrome OS (Google). De laptop van Apple, MacBook genaamd, is erg populair door hun mooie en doordachte design. Zoals algemeen geweten, kan een Apple besturingssysteem enkel worden gedraaid op Apple producten. Windows daarentegen kan op alle mogelijke laptops worden geïnstalleerd. Hoewel het in het verleden anders was, moeten Windows laptops qua prestaties niet meer onderdoen voor MacBooks. Het grote nadeel van een MacBook is dat ze niet eenvoudig te repareren zijn. En als dat nodig is, kan dat vrij kostelijk worden. Een MacBook is ook heel compatibel met andere Apple-producten, zoals iPhone, iPad etc. Dus het is pas echt interessant als je meerdere Apple-producten hebt.

Windows laptops vind je voor alle mogelijke prijzen en de hardware is universeler. Dat betekent dat reparatie goedkoper en eenvoudiger is. Net zoals bij desktopcomputers, worden de meeste laptops in massa vervaardigd met standaard componenten. Als je een hoogwaardige laptop wil, kan die ook perfect voor jouw vereisten in elkaar worden gezet.

Sedert geruime tijd is ook Google op de proppen gekomen met een systeem: Chrome OS. Deze laptops worden Chromebooks geheten. Een Chromebook wordt door verschillende fabrikanten vervaardigd. Ze is goedkoop en licht, en daardoor dus enkel geschikt voor administratieve taken en surfen op internet. Activiteiten zoals fotobewerking met een Chromebook is sterk af te raden.

Dus kort:

  • OS X (Apple): goed, maar duur in aankoop en reparatie.
  • Windows: breed gamma en qua prestaties niet minder dan Apple.
  • Chrome OS (Google): goedkoop en enkel voor administratieve taken.

apple vs windows

Welke componenten zijn belangrijk bij een laptop?

Laptop processor

Zoals eerder al eens besproken, zijn er twee grote processorfabrikanten: Intel en AMD. Voor laptops is Intel heer en meester. Sinds kort komt AMD ook op de laptopmarkt, maar het aanbod is vrij beperkt. Als je de laptop voor basis administratieve taken gebruikt, is een Intel Core M of i3 voldoende (anno 2019). Intel Core i5 of i7 ondersteunt krachtige taken zoals foto- en videobewerking en gaming.

laptop processor

Grafische kaart voor laptop

Een standaard laptop heeft een ingebouwde grafische processor dat voor administratieve taken zeker voldoende is. Als je echter de laptop intensief voor foto-, en videobewerking gebruikt of ermee wil gamen, zul je een extra grafische kaart moeten installeren. AMD (Radeon) en nVidia (GeForce) zijn de belangrijkste merken in grafische kaarten. De laatste zijn vrij kostelijk, maar aan te raden.

Scherm en beeldschermresolutie

De grootte van het scherm hebben we eerder al aangehaald: wanneer je de laptop vaak gaat verplaatsen, kies dan best een schermdiagonaal van 10 tot 14 inch.

Let ook op de schermresolutie of pixeldichtheid. 1920 x 1080 is tegenwoordig de norm. Als je lager gaat, zul je zien dat de resolutie minder fijn is. Je moet je voor jezelf afvragen of je dit belangrijk vindt. Een hogere resolutie betekent namelijk ook dat alles kleiner op het scherm wordt getoond.

Werkgeheugen of RAM voor de laptop

Werkgeheugen is een essentieel component voor een vlotte werking van de computer. Maar meer RAM betekent daarom niet betere prestaties. Gemiddeld hebben laptops 4GB RAM-geheugen en voor kantoortoepassingen is dit voldoende. Lager dan 4GB zouden we sterk afraden. Bij zware toepassingen wordt 8GB of 16GB aanbevolen.

Werkgeheugen is eenvoudig en vrij goedkoop om te upgraden.

Laptop opslaggeheugen

Hoewel er nog steeds laptops worden verkocht met een HDD (hard disc drive oftewel harde schijf), wordt SSD (solid state drive) sterk aangeraden. Het is veel sneller en betrouwbaarder dan een harde schijf, die nog steeds bewegende componenten bevat die verslijten. De nadelen zijn dat SSD duurder is dan HDD en minder opslagcapaciteit heeft. Een laptop met enkel een HDD zal trager werken en een laptop met enkel een SSD zal minder opslagcapaciteit hebben.

De ideale situatie is om beiden installeren: een SSD voor de programma’s en een HDD voor de opslag van bestanden.

nieuwe harde schijf installeren

Batterij van een laptop

Iets waar heel vaak wordt overgekeken bij de aankoop van een laptop, is de capaciteit van de accu. Zeker als je ze veel meeneemt op verplaatsing, is dit een essentieel gegeven wat tot grote frustratie kan leiden als je ze negeert.

De meeste laptops hebben een accucapaciteit van 30 en 60Wh (Wh staat voor Watt per hour). Sommige laptops hebben een capaciteit van 180Wh. Hoger is daarom geen garantie dat je er langer mee kan werken. Bepaalde componenten verbruiken namelijk veel meer stroom dan andere. Daarom kan je beter letten op de maximale batterijduur die sommige winkels en websites weergeven.

Wil je de laptop voornamelijk thuis gebruiken? Dan is de accucapaciteit minder belangrijk.

laptop batterij

Belangrijke aansluitingen en opties

Vergeet ook niet de belangrijke aansluitingen: USB (2.0, 3.0 of type C), displaypoorten, Bluetooth, WiFi, geheugenkaartlezer, netwerkpoort…

Wat op verplaatsing enorm handig is, is een 4G-dongel. Op die manier kan je overal gebruik maken van mobiel internet zonder telkens een WiFi-code te moeten vragen.

Fabriekslaptop of samengestelde laptop?

Net zoals desktops, kan je ook perfect een laptop in elkaar laten steken volledig naar jouw wens. Het voordeel hiervan is dat je volledig vrij bent welk component je kiest. Fabriekslaptops worden meestal geassembleerd in grote hoeveelheden, om te voldoen voor een breed publiek. Maar ieders bezigheid op de computer is anders.

Zo kan je perfect een kleine laptop met grote prestaties laten bouwen, of omgekeerd. Bij het samenstellen van een laptop, wordt meestal ook per component de kwaliteit en ervaringen bekeken. Op die manier ervaren we erg weinig problemen achteraf.

Interesse in een zelf-samengestelde laptop? Contacteer ons hier voor een vrijblijvende offerte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *